Rafał Wojaczek
Rafał WOJACZEK
Urodzony 6 grudnia 1945 roku w Mikołowie. Poeta i prozaik. Debiutował w 1965 roku w miesięczniku "Poezja". Za życia wydał tomy Sezon (1969) oraz Inna bajka (1970), pośmiertnie ukazały się: Nie skończona krucjata (1972), Którego nie było (1972), Utwory zebrane (1976), Wiersze (1996) i Reszta krwi (1999). W 2005 roku Biuro Literackie wydało Wiersze zebrane (1964-1971), na które złożyły się wszystkie teksty poetyckie z wymienionych książek oraz wcześniej niepublikowane wiersze. Zmarł w nocy z 10 na 11 maja 1971 we Wrocławiu.
bibliografia

    / Poezje

  • Wiersze i proza 1964-1971

    Biuro Literackie, Wrocław 2014
  • Wiersze i proza 1964-1971

    Biuro Literackie, Wrocław 2014
  • Brulion: reprint

    Biuro Literackie, Wrocław 2014
  • Wiersze zebrane (1964-1971), wyd. 5

    Biuro Literackie, Wrocław 2011
  • Wiersze zebrane (1964-1971), wyd. 4

    Biuro Literackie, Wrocław 2008
  • Wiersze zebrane (1964-1971), wyd. 3

    Biuro Literackie, Wrocław 2007
  • Wiersze zebrane (1964-1971), wyd. 2

    Biuro Literackie, Wrocław 2006
  • Wiersze zebrane (1964-1971), wyd. 1

    Biuro Literackie, Wrocław 2005
  • Chodzę i pytam

    Libros, Warszawa 2002
  • Reszta krwi

    Instytut Mikołowski, Mikołów 1999
  • Wiersze

    PIW, Warszawa 1999
  • Dla Ciebie piszę miłość

    Sternik, Warszawa 1997
  • Wiersze

    Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1996
  • Na nucie najwyższej (wybór)

    Anagram, Warszawa 1992
  • Przerosło mnie serce

    Glob, Szczecin 1991
  • List do nieznanego poety

    Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1987
  • Poezje wybrane

    Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1983
  • Nie skończona krucjata

    Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1972
  • Inna bajka

    Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1970
  • Sezon

    Wydawnictwo Literackie, Kraków 1969
  • Którego nie było

    Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław
  • Utwory zebrane

    Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław

    / Proza

  • Sanatorium

    Biuro Literackie, Wrocław 2010

    / W przekładach na języki obce

  • Listy mŕtvemu (výber z poézie)

    Vydavatel'stvo Pectus, Košice 2009
  • Mërtvy sèzon (vybranyâ veršy)

    Ì. P. Logvìnaŭ, Mińsk 2007

teksty i materiały autora w bibliotece

książki autora w poezjem.pl