recenzje / KOMENTARZE

Przypisy

Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury towarzyszący premierze książki Wiersze zebrane (tom 1), wydanej w Biurze Literackim 18 maja 2005 roku.

Wiersze_zebrane_tom_1-1444125492482 Biuro Literackie kup książkę na poezjem.pl

Przypisy

Ktoś, komu wydaje się, że pisze kłopotliwie zrozumiałe wiersze, kiedy ma trzy z nich opatrzyć autokomentarzem, powinien zacząć od wyszukania wśród tych zrozumiałych jakichś najbardziej niejasnych. Ale jeśli ma na to pół godziny, których zresztą tak naprawdę nie ma, wybiera na chybił trafił i zamiast próby interpretacji może zafundować im co najwyżej przypisy, a jak przypadkiem coś skomentuje, to wola Boska.


Dzień w którym ustąpił Stanisław Kania

W Hiltonie (na East Side Drive?) już nie pamiętam
kto gdzie mieszka więc może na Memorial Drive
w każdym razie z widokiem na jezioro Michigan
biorą nas za Holendrów A my

bierzemy tosty z syropem klonowym
Woda za szybą z brązowego szkła
jest szara jak w Bałtyku A białe grzywacze
z uporem tłuką o betonowy brzeg

Hey you Julian przywołuje kelnera
lecz ten na szczęście naprawdę nie słyszy
Czeka nas tego dnia Instytut Sztuki

wieczorem Oak Park i białe maliny
zebrane ręką polskiego poety
i ta wiadomość która nie wiemy co znaczy


Stanisław Kania – działacz partyjny i państwowy, od września 1980 do 18 października 1981 [1] I sekretarz KC PZPR. Kiedy ustąpił, zastąpił go Wojciech Jaruzelski. Autor wiersza, z uwagi na dobroduszność fizjonomii Stanisława Kani i swoją skłonność do gier językowych, nazywał go sobie „wujaszkiem Kanią”, w czym kryła się aluzja do czechowowskiego „Wujaszka Wani”.
Hilton – nazwa hotelu
East Side Drive – nazwa takiej większej ulicy.
Memorial Drive – jak wyżej.
Jezioro Michigan – jedno z większych jezior.
Z powyższego może wynikać, że jesteśmy w Chicago.
„biorą nas za Holendrów” Poland i Holland brzmią dość podobnie. Część Amerykanów coś słyszała o Holandii, znacznie mniejsza część o Polsce (jesteśmy w roku 1981); ci Polacy, o których mowa w wierszu, trafili widać na przedstawicieli większości.
„Hey you!” – na szczęście kelner tego nie słyszy. Dlaczego na szczęście? Bo to niezbyt grzeczna forma przywoływania kogokolwiek, więc również kelnera.
Julian – mogłoby chodzić o Juliana Przybosia czy powiedzmy Juliana Tuwima, ale oni (jesteśmy w październikowym dniu 1981 roku) nie żyli, chodzi więc o Juliana Kornhausera.
Polacy siedzą (tu przypis zamienia się w interpretację) w hotelowej kawiarni i zamawiają tosty z syropem klonowym (to dla Polaków – jesteśmy w roku 1981 – atrakcja).
Instytut Sztuki – najprawdopodobniej jakieś muzeum w Chicago.
Oak Park – miejscowość pod Chicago.
„białe maliny zebrane ręką polskiego poety” – białe maliny – znowu atrakcja i swego rodzaju egzotyka, a zważywszy na fakt, że zebrane w drugiej połowie października, to atrakcja do kwadratu
„zebrane ręką polskiego poety” – mogłoby chodzić o rozszyfrowanego już Juliana Kornhausera lub samego autora, ale nie chodzi, oni raczej zbieraliby maliny dwoma rękami – chodzi o innego polskiego poetę – Tymoteusza Karpowicza, mieszkającego w Oak Park właśnie.
„I ta wiadomość która nie wiemy co znaczy” – wiadomość, że Kania ustąpił, a zastąpił go Jaruzelski. Jak mogliby(śmy) wiedzieć, skoro amerykańscy komentatorzy też nie wiedzą? Do 13 grudnia pozostaje jeszcze trochę czasu.

Czterotomowa Encyklopedia Powszechna PWN wydanie 3 z 1984 roku pod hasłem Jaruzelski Wojciech mylnie podaje datę IV Plenum; gdyby jej wierzyć, „akcja” wiersza rozgrywałaby się nie w październiku, a we wrześniu 1981 roku.


Wielka Pardubicka

Nie mogę znaleźć tego słowa Jest samodzielny
Umie korzystać ze źródeł jakie są Kartkuje
piąty tom In-Kons Chwila spokoju Można
siąść i zamknąć oczy Albo wypić herbatę lecz herbata

będzie podobno na Święta Zaś do Świąt
jeszcze piętnaście dni Chyba go nie ma albo coś
przekręciłem mówi jakby do siebie Trzeba otworzyć
oczy i wyjść w pół drogi i usłyszeć kataracja

Ach dowód tożsamości konia To nie żarty Skąd
wziął się ten dokument wyglądem przypominający
przedwojenną książeczkę oszczędnościową Nie sprzed tej

wojny Sprzed tamtej Nie wiemy Ten dziewięciolatek
też nie wie bo pyta Znaliśmy tego lekarza
Właściwie jego córkę Zmarł Koń chyba też Wiemy że bezpotomnie


Wielka Pardubicka – najważniejsza z gonitw na słynnym torze przeszkodowym w Pardubicach rozgrywana na dystansie 7200 metrów ( gonią tam konie pod dżokejami, nie zawsze dobiegając do celownika)
„piąty tom In-Kons” – tom encyklopedii
„herbata będzie na Święta” – jesteśmy w dość odległej przeszłości, kiedy dostawy luksusowych artykułów spożywczych komunistyczne władze dostosowywały do rytmu świąt kościelnych
„wyjść w pół drogi i usłyszeć kataracja” – tego słowa dziecko szuka w encyklopedii; rezolutne dziecko, skoro komentuje bezowocność poszukiwań słowami „chyba go nie ma albo coś przekręciłem”.
„przekręciłem” – pierwsza osoba liczby pojedynczej, czasu przeszłego, rodzaju męskiego – chłopiec zatem nie dziewczynka, co w tym wierszu nie jest bez znaczenia
„kataracja” – zniekształcona „kastracja”, coś może nie tak absurdalnego, jeśli katarację zastąpić racją kata, a przez kata rozumieć oprawcę
„dowód tożsamości konia” – choć wiersz, jak wskazuje na to wyżej wspomniana herbata, dotyczy czasów, kiedy nikt nie mógł myśleć o przystąpieniu Polski do UE to nawet dzisiaj po mniej więcej dwudziestu latach od jego napisania krzepiące jest pomyśleć, że już przed wojną zwierzęta (przynajmniej niektóre) wyposażone były w dowody tożsamości.
„Wiemy że bezpotomnie” – wiemy, że nie chodzi o lekarza, a o konia. Wykastrowane konie nazywają się wałachy i na ogół potomków nie mają.


To co dziś wiadomo

Od dwudziestu czterech godzin
żaden pociąg nie przejechał przez nasze miasto

Na dworcu autobusowym
nie ma ani jednego autobusu

Powietrze jest czyste i jest cicho
do wanien napuściliśmy wody

W naszym mieście trwa stan oblężenia
ulicami chodzą uśmiechnięci ludzie

18 lipca 1980


Na pierwszy rzut oka widać, że to oktostych (choć w przeciwieństwie do większości oktostychów w tej książce nierymowany).
Z pierwszego dystychu wynika, że dobę już trwa strajk na kolei.
Z drugiego dystychu,że to samo dotyczy komunikacji autobusowej.
W trzecim dystychu pojawia się cisza, można by sądzić, że złowieszcza;dysty ch ten zapowiada również możliwość strajku w wodociągach.
Pierwsza linijka czwartego dystychu nazywa rzecz po imieniu: trwa stan oblężenia.
Ostatnia wszystko odwraca.
Wszystko tłumaczy data – przed nami jeszcze olimpiada w Moskwie, przed nami sierpeń, wakacje w Bułgarii i Grecji.
Jeśli fraza „w naszym mieście trwa stan oblężenia” komuś skojarzy się z frazą „raport z oblężonego miasta” to autor za to skojarzenie nie czuje się w żaden sposób odpowiedzialny.
Zdaje się, że pisząc o Puławach, autor częściej używa określenia „moje miasto”; za to, że w tym wierszu użył zaimka „nasze”, bierze pełną odpowiedzialność.

O AUTORZE

autorzy_leksykon_300x300_Zadura
Bohdan Zadura

Urodzony w 1945 roku. Poeta, prozaik, tłumacz i krytyk literacki. W 1969 roku ukończył filozofię na Uniwersytecie Warszawskim. Od 1979 roku członek redakcji kwartalnika "Akcent", od jesieni 2004 roku redaktor naczelny "Twórczości", od lat 70. stały współpracownik "Literatury na Świecie". Otrzymał liczne nagrody literackie, m.in. im. Stanisława Piętaka (1994), im. Józefa Czechowicza (2010), Nagrodę Silesius w kategorii książka roku (2011), Kijowskie Laury (2010), węgierską Nagrodę im. Gábora Bethlena (2013), Międzynarodową Nagrodę Literacką im. H. Skoworody (2014). Jako poeta debiutował w 1962 roku na łamach dwutygodnika "Kamena"; uprawia też prozę i krytykę literacką oraz zajmuje się przekładami z języka angielskiego, białoruskiego, rosyjskiego, ukraińskiego i węgierskiego. Mieszka w Warszawie i Puławach.

powiązania

06_RECENZJE__Bohdan Zadura__Och tak Och nie

Och, tak Och, nie

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Komentarz Bohdana Zadury, opublikowany w cyklu prezentacji najciekawszych archiwalnych tekstów z dwudziestopięciolecia festiwalu Stacja Literatura.

WIĘCEJ
20.09.2002 LEGNICA PORT LEGNICA 2002 N/Z BOHDAN ZADURA
FOT. RADOSLAW BUGAJSKI / AGENCJA GAZETA

Ptasia grypa i Między wierszami

dzwieki / WYDARZENIA Bohdan Zadura

Zapis całego spotkania autorskiego z udziałem Bohdana Zadury w trakcie Portu Legnica 2002.

WIĘCEJ
02_WYWIADY__Tomasz Majeran__Jakie życie - taka śmierć

Jakie życie – taka śmierć

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura Tomasz Majeran

Zapis rozmowy Tomasza Majerana z Bohdanem Zadurą, opublikowanej w cyklu prezentacji najciekawszych archiwalnych tekstów z dwudziestopięciolecia festiwalu Stacja Literatura.

WIĘCEJ
19_NAGRANIA__Bohdan Zadura, Karol Maliszewski, Dawid Mateusz__Po szkodzie

Po szkodzie

nagrania / Stacja Literatura Bohdan Zadura Dawid Mateusz Karol Maliszewski

Spotkanie autorskie wokół książki Po szkodzie z udziałem Bohdana Zadury, Karola Maliszewskiego i Dawida Mateusza w ramach festiwalu Stacja Literatura 23.

WIĘCEJ
02_WYWIADY__Bohdan Zadura__Od kuchni

Od kuchni

wywiady / O PISANIU Artur Burszta Bohdan Zadura

Zapis rozmowy Artura Burszty z Bohdanem Zadurą, opublikowanej w cyklu prezentacji najciekawszych archiwalnych tekstów z dwudziestopięciolecia festiwalu Stacja Literatura.

WIĘCEJ
06_RECENZJE__Bohdan Zadura__Na wszelki wypadek

Na wszelki wypadek

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury opublikowany w cyklu prezentacji najciekawszych archiwalnych tekstów z dwudziestopięciolecia festiwalu Stacja Literatura.

WIĘCEJ
04_RECENZJE__Bohdan ZADURA__Poezja z nagrodami Nocne życie

Poezja z nagrodami: Nocne życie

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Bohdan Zadura odpowiada na pytania w ankiecie dotyczącej książki Nocne życie, wydanej w wersji elektronicznej w Biurze Literackim 11 lipca 2018 roku. Książka ukazuje się w ramach akcji „Poezja z nagrodami”.

WIĘCEJ
19_DZWIEKI__Bohdan ZADURA _Trampolina

Trampolina

dzwieki / RECYTACJE Bohdan Zadura

Wiersz z tomu Wszystko, zarejestrowany podczas spotkania „Wszystko gubione” na festiwalu Port Wrocław 2009.

WIĘCEJ
01_WYWIADY__Bohdan ZADURA__Kraj nieograniczonych możliwości

Kraj nieograniczonych możliwości

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura Dawid Mateusz

Rozmowa Dawida Mateusza z Bohdanem Zadurą, towarzysząca premierze książki Po szkodzie, wydanej nakładem Biura Literackiego 26 lutego 2018 roku.

WIĘCEJ
17_DZWIEKI__Bohdan ZADURA__Australian Open

Australian Open

dzwieki / RECYTACJE Bohdan Zadura

Wiersz zarejestrowany podczas spotkania „Wiersze z gazet” na festiwalu Port Wrocław 2015.

WIĘCEJ
Kolektyw_krytyczny__Miedzy_wierszami__Miedzy_nami_2009__Barbarzyncy_czy_nie

Dyskusja „Barbarzyńcy czy nie. Dwadzieścia lat po przełomie”

nagrania / Między wierszami Bohdan Zadura Darek Foks Dariusz Nowacki Justyna Sobolewska Krzysztof Jaworski Piotr Czerniawski Piotr Śliwiński Roman Honet

Port Wrocław 2009: wypowiedzi Dariusza Nowackiego, Piotra Śliwińskiego, Justyny Sobolewskiej, Piotra Czerniawskiego, Darka Foksa, Krzysztofa Jaworskiego, Bohdana Zadury, Romana Honeta.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Dyskusja_Poeci_a_ikonosfera

Dyskusja „Poeci a ikonosfera współczesności”

nagrania / Z Fortu do Portu Adam Wiedemann Andrzej Sosnowski Bohdan Zadura Krzysztof Siwczyk Marcin Świetlicki

Krzysztof Siwczyk, Marcin Świetlicki, Andrzej Sosnowski, Adam Wiedemann i Bohdan Zadura spierają się o ikonosferę współczesności. Port Legnica 2002.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Wiersze_z_gazet

Wiersze z gazet

nagrania / Z Fortu do Portu Bohdan Zadura Ryszard Krynicki Zbigniew Machej

Zapis spotkania autorskiego „Wiersze z gazet” z Ryszardem Krynickim, Zbigniewem Machejem i Bohdanem Zadurą 20. festiwalu literackiego Port Wrocław 2015.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Masc_przeciw_poezji

Maść przeciw poezji

nagrania / Między wierszami Bohdan Zadura Grzegorz Jankowicz Leszek Engelking

Prezentacja antologii Leszka Engelkinga Maść przeciw poezji. Przekłady z poezji czeskiej. Książkę komentują Grzegorz Jankowicz, Bohdan Zadura oraz tłumacz. Wiersze Jaroslava Vrchlickiego „Śpiąca Praga” i „Venus Verticordia” we własnej aranżacji muzycznej wykonuje Sambor Dudziński.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Dyskusja_Co_to_jest_barbarzynstwo

Dyskusja „Co to jest barbarzyństwo w poezji?”

nagrania / Między wierszami Adam Wiedemann Bohdan Zadura Darek Foks Tadeusz Pióro

Mityczne pytanie o klasycystów i barbarzyńców zadane Darkowi Foksowi, Tadeuszowi Piórze, Adamowi Wiedemannowi i Bohdanowi Zadurze.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Wszystko

Wszystko

nagrania / Między wierszami Bohdan Zadura Marcin Świetlicki

W rejs z Bohdanem Zadurą wyruszyli Marta Podgórnik i Krzysztof Siwczyk. Filmowa etiuda do wiersza „Z czego wyrosłem” w reżyserii Anny Jadowskiej.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Dyskusja_Opozycja_poeta_i_narod

Dyskusja „Opozycja Poeta i naród”

nagrania / Z Fortu do Portu Bohdan Zadura Marcin Świetlicki

Czy istnieje opozycja „poeta i naród”? Czego literat może potrzebować od społeczeństwa (i odwrotnie)? Mówią Bohdan Zadura i Marcin Świetlicki, Port Legnica 2002.

WIĘCEJ
NAGRANIA_Czy_poezja-moze_zmienic_swiat

Dyskusja „Czy poezja może zmienić świat?”

nagrania / Między wierszami Anna Podczaszy Bohdan Zadura Jerzy Jarniewicz Krzysztof Siwczyk Tomasz Broda Zbigniew Machej

Krzysztof Siwczyk, Anna Podczaszy, Bohdan Zadura, Jerzy Jarniewicz, Zbigniew Machej oraz Tomasz Broda o tym, czy poezja to próba „dania w pysk światu”, czy może jego zmiany?

WIĘCEJ
NAGRANIA_Dyskusja_slowa

Dyskusja „Słowa ujemne poetycko”

nagrania / Między wierszami Bohdan Zadura Krzysztof Siwczyk Marcin Świetlicki Zbigniew Machej

Zbigniew Machej, Krzysztof Siwczyk, Marcin Świetlicki i Bohdan Zadura zastanawiają się, czy istnieją słowa o ujemnym potencjale poetyckim. Port Legnica 2002.

WIĘCEJ
RECENZJE_Komentarze_Bohdan_Zadura_Who is who

Who is who

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury w ramach cyklu „Historia jednego wiersza”, towarzyszący premierze książki Już otwarte, wydanej w Biurze Literackim 25 stycznia 2016 roku.

WIĘCEJ
WYWIADY_O_ksiazce_Bohdan_Zadura_Kto nie ma wisiec

Kto ma wisieć, nie utonie

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura Monika Brągiel

Rozmowa Moniki Brągiel z Bohdanem Zadurą, towarzysząca premierze książki Już otwarte, wydanej w Biurze Literackim 25 stycznia 2016 roku.

WIĘCEJ
KSIAZKI_Sposoby-na-zsniecie_4

Rozmowa o książce Sposoby na zaśnięcie

wywiady / O KSIĄŻCE Anna Podczaszy Bohdan Zadura Filip Zawada Jerzy Jarniewicz Joanna Mueller Marianna Sztyma Tomasz Broda Zbigniew Machej

Dzieci zadają pytania autorom i autorkom książki Sposoby na zaśnięcie, która ukazała się nakładem Biura Literackiego 13 lipca 2015 roku.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Zeby-uwaznie-przeczytac-to

„Żeby uważnie przeczytać to, co w obcym języku mi się spodobało”

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura Miłosz Waligórski

Z Bohdanem Zadurą, tłumaczem Tragedii człowieka Imre Madácha, rozmawia Miłosz Waligórski.

WIĘCEJ
DZWIEKI_Bohdan_Zadura_Zgryz

Zgryz

dzwieki / RECYTACJE Bohdan Zadura

Wiersz z tomu Wszystko, zarejestrowany podczas spotkania „Wszystko gubione” na festiwalu Port Wrocław 2009.

WIĘCEJ
ROZNE_Bohdan_Zadura_Kropka-nad-i

Komentarz do wiersza "Hotel Ukraina"

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury w ramach cyklu „Historia jednego wiersza”, towarzyszący premierze książki Kropka nad i, która ukazała się w Biurze Literackim 22 września 2015 roku.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Kropka-nad-i

Tylko nie mów, że była bez

wywiady / O PISANIU Bohdan Zadura Darek Foks

Rozmowa Darka Foksa z Bohdanem Zadurą o jego nowej książce Kropka nad i, która ukazała się nakładem Biura Literackiego 22 września 2014 roku.

WIĘCEJ
RECENZJE_Klasyk-na-luzie

Emeryt młodym

recenzje / IMPRESJE Bohdan Zadura

Esej Mai Staśko towarzyszący premierze książki Klasyk na luzie Bohdana Zadury.

WIĘCEJ
RECENZJA_Bohdan_Zadura_Zmartwychwstanie-ptaszka

Ius primae noctis

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury do wiersza Ius primae noctis z książki Zmartychwstanie ptaszka, która ukazała się 17 maja 2012 roku nakładem Biura Literackiego.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Logika-snu

Logika snu wymusza wiekszą precyzję

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura Malwina Mus

Z Bohdanem Zadurą o książce Zmartwychwstanie ptaszka rozmawia Malwina Mus.

WIĘCEJ
RECENZJA_Bohdan_Zadura_Klasyk-na-luzie

Dwa akapity przy okazji

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury do książki Klasyk na luzie, wydanej nakładem Biura Literackiego 15 września 2011 roku.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Poeta-metafizyczny

Poeta metafizyczny

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura

Z Bohdanem Zadurą o książce Psalmy i inne wiersze Tadeusz Nowak rozmawiają Michał Raińczuk i Katarzyna Lisowska.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Rozne-miary-czasu

Różne miary czasu

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura

Z Bohdanem Zadurą o książce Szkice, recenzje, felietony rozmawia Anna Krzywania.

WIĘCEJ
KSIAZKI_Historie-wazne-i-niewazne

Jestem takim zajączkiem…

wywiady / O KSIĄŻCE Andrij Bondar Bohdan Zadura

Z Andrijem Bondarem o książce Historie ważne i nieważne rozmawia Bohdan Zadura.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Nocne-zycie

Barbarzyńca w parku

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura Jarosław Borowiec

Z Bohdanem Zadurą o książce Nocne życie rozmawia Jarosław Borowiec.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Nocne-zycie

Do pełnego szczęścia zabrakło dziewięciu centymetrów

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury do wiersza Biały anioł z książki Nocne życie, wydanej nakładem Biura Literackiego 21 października 2010 roku.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Rozne-miary-czasu

BEZ KOMENTARZA

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury towarzyszący premierze książki Wszystko, która ukazała się w Biurze Literackim 1 września 2008 roku.

WIĘCEJ
RECENZJE_Bohdan_Zadura_Wiersze-zawsze-sa-wolne

Przedmowa do pierwszego wydania i Dopowiedzenie

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Przedmowa Bohdana Zadury do pierwszego wydania antologii poezji ukraińskiej Wiersze zawsze są wolne, wydanej nakładem Biura Literackiego.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Poeta-metafizyczny

Przygoda wciąż trwa

wywiady / O KSIĄŻCE Bohdan Zadura

Rozmowa Anny Krzywani z Bohdanem Zadurą, towarzysząca wydaniu w Biurze Literackim antologii Węgierskie lato.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura_Rozne-miary-czasu

Och, nie, No, tak

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury towarzyszący premierze książki Ptasia grypa, wydanej w Biurze Literackim w 2002 roku.

WIĘCEJ
RECENZJE_Bohdan_Zadura

Komentarze Bohdana Zadury do wierszy z książki „Kopiec kreta”

recenzje / KOMENTARZE Bohdan Zadura

Autorski komentarz Bohdana Zadury do wierszy z książki Kopiec kreta, wydanej w Biurze Literackim w 2004 roku.

WIĘCEJ
WYWIADY_Bohdan_Zadura

Prawdę mówiąc

wywiady / O KSIĄŻCE Andrzej Sosnowski Bohdan Zadura

Rozmowa Andrzeja Sosnowskiego z Bohdanem Zadurą, towarzysząca premierze książki Klasyk na luzie. Rozmowy z Bohdanem Zadurą, wydanej w Biurze Literackim 15 września 2011 roku.

WIĘCEJ
17_DZWIEKI__Bohdan ZADURA__Australian Open

Australian Open

dzwieki / RECYTACJE Bohdan Zadura

Wiersz zarejestrowany podczas spotkania „Wiersze z gazet” na festiwalu Port Wrocław 2015.

WIĘCEJ
RECENZJE_Impresje_Eseje_Bohdan_Zadura_Wielkie zamkniecie

Wielkie zamknięcie

recenzje / ESEJE Ilona Podlecka

Recenzja Ilony Podleckiej towarzysząca premierze książki Już otwarte Bohdana Zadury, wydanej w Biurze Literackim 25 stycznia 2016 roku.

WIĘCEJ
RECENZJE_Wegierskie-lato

Węgierskie lato. Przekłady z poetów węgierskich

recenzje / ESEJE Krzysztof Varga

Recenzja Krzysztofa Vargi z książki Węgierskie lato. Przekłady z poetów węgierskich w przekładzie Bohdana Zadury, która ukazała się 4 maja 2010 roku na łamach „Gazety Wyborczej”.

WIĘCEJ